Beschrijving
Fijn Hoornblad (Ceratophyllum submersum): snelgroeiende algen concurrent!
Dit pakket bevat 1 literbak Hoornblad (Ceratophyllum submersum). Het is een bijzondere vijverplant: het is niet alleen een zeer goede zuurstofplant, maar ook zeer goed in het filteren van zwevende deeltjes uit het water. Des te minder zwevende deeltjes in het water, des te hoger de helderheid van de vijver. Fijn Hoornblad heeft ook een zogenaamd alelopatisch vermogen. Het scheidt een stofje af wat de groei van algen remt. Dat is handig voor in de vijver!
Fijn hoornblad is een populaire en bekende soort zuurstofplant. Wij verkopen niet zomaar Fijn hoornblad maar een speciale zeldzame rode variant die op weinig plaatsen in de wereld voorkomt. Deze soort staat op de IUCN Redlist maar mag hier in Nederland vrij verkocht worden omdat het niet een Nederlandse soort zou betreffen. Zodoende kunnen we bijdragen aan de verspreiding en daarmee het behoud van deze schitterende waterplant. De juiste wetenschappenlijke naam is Ceratophyllum tanaiticum maar daar trekken we geen klanten mee want onbekend maakt onbemind. Zegt u zelf, heeft u ooit zo een schitterende waterplant gezien? Het is niet een invasieve exoot omdat het hele hoge eisen stelt aan de beschikbare voedingsstoffen die opgelost zijn in het water. Zo groeit het extra snel uw water schoon. Enige nadeel is dat wanneer uw vijver of waterpartij heel schraal wordt zal deze soort niet heel hard meer gaan groeien. Maar voor een opstartende vijver zou ik haast willen zeggen dat ze niet mag ontbreken. In aquaria kan ze ook worden gehouden maar verliest dan al snel de intens rode kleur en is dan overwegend groen.
Hoe het komt dat deze plant zo effectief zuivert is niet exact bekend, maar men verwacht dat een symbiose met diverse micro-organismen hiervoor verantwoordelijk is. Het groeit snel. Hierdoor worden er veel voedingsstoffen uit het water opgenomen en wordt er effectief geconcurreerd om deze voedingsstoffen met algen waardoor algen nog minder kans hebben om te groeien. Net als algen haalt deze plant de voeding rechstreeks uit het water.
Dit is een drijvende plant zonder wortels en hoeft dus nooit geplant te worden. Het drijft alleen in de zomer en begin van het najaar en alleen als het zonnig is. Dus het drijft wanneer de behoefte aan schaduw in de vijver het grootst is. Voor die tijd wacht het onderwater op de zon. De bladslippen (een soort blaadjes als het ware) van deze plant zijn eigenlijk holle buisjes. Door het zonlicht kunnen ze zich vullen met zuurstof wat hen het drijfvermogen verleent. De aanmaak van zuurstof gaat gewoon door waardoor er knetterende bellenslierten met zuurstof door het water ontstaan. Zie de video.
Doordat de plant in hoogzomer in de nacht niet meer zinkt ontstaat er in de vijver een buffer van de temperatuurschommelingen. Het blijft in de nacht langer warm en overdag remt het de opwarming. Veel koudbloedige waterdieren vinden dat fijn.