Plantenfilter pakket voor 1m2
29,95 Inc. BTW Select options

Plantenfilter pakket voor 1m2

29,95 Inc. BTW

Gratis verzending vanaf €65,00

Veilig bestel en bezorgd!

ideal en post NL

Beschrijving

Moerasplantenfilter pakket

  • 3 Gele lis pootgoed (grootste stikstof ontrekker)
  • 3 Kalmoes pootgoed (grootste fosfaat ontrekker)
  • 3 x onderbegroeiing waarvan minimaal 1 wintergroen (tegen ophoping van nitriet)

Kraakhelder water met een plantenfilter
Een plantenfilter is een zeer effectieve, biologische manier om uw vijver of zwemvijver kraakhelder te krijgen en te houden.
Op een natuurlijke wijze worden voedingsstoffen uit het water gehaald waardoor algen simpelweg niet meer de mogelijkheid hebben om te groeien.
Ook zwevende stoffen worden effectief uit het water verwijderd. Het water wordt, en blijft! hierdoor kraakhelder.
Toegepaste helofyten als gele Lis en Kalmoes geven een mooi groen decor. De onderbegroeiing is ook een slimme selectie.

Hoe werkt een plantenfilter?
De moerasplanten (helofyten) in het plantenfilter maken grote, wijdverbreide wortelstelsels aan. In deze wortelstelsels leven enorm veel micro-organismen.
Deze micro-organismen zijn expert in het omzetten van voedingsstoffen en maken ze beschikbaar voor de moerasplanten (nitrificatie) of laten het zelfs uit het systeem verdampen (de-nitrificatie).
Deze moerasplanten groeien snel en verbruiken hierbij zelf ook veel voeding. Door het circuleren over het plantenfilter wordt het water zeer arm aan voedingsstoffen. Algen kunnen hierdoor niet meer goed groeien.
Kleine zwevende delen blijven achter in het filtermateriaal. Door deze combinatie zorgt een plantenfilter ervoor dat het water zeer helder wordt en ook blijft!

Soorten plantenfilter
Voor het aanleggen van een plantenfilter zijn er diverse mogelijkheden. Zo is het mogelijk een deel van uw vijver of zwemvijver in te richten als moeras en er moerasplanten in te planten.
Dit wordt vaak gedaan bij de aanleg van grote waterpartijen van meerdere hectaren. Dit is echter een niet heel effectieve methode en neemt veel ruimte in.
Wat ook kan is het planten van moerasplanten in een bak en daar over circuleren met een vijverpomp. Dit zal al wat beter werken. Echter is er een nog effectievere methode.

Door ons aanbevolen plantenfilter systeem
Het door ons aanbevolen plantenfilter systeem is ontwikkeld om zo effectief mogelijk het water helder te maken met zo weinig mogelijk onderhoud.
De inzet van speciaal lavagesteente met de optimale grootte zorgt dat de moerasplanten hun wortelstelsel goed kunnen ontwikkelen.
Het grote contactoppervlak van het lavagesteente zorgt dat de micro-organismen zich goed kunnen afzetten en hun zuiverende werk goed kunnen uitvoeren.
In het plantenfilter wordt filtratiemateriaal aangebracht wat aangesloten wordt op een pompelement. Het filter word van onderaf voorzien met water bijvoorbeeld met behulp van drainagebuis.
Door de laag lavasplit van minstens 25cm en langs de wortels stroom het water weer langzaam de vijver in.

Deze methode geeft het minste onderhoud en de meest gelijkmatige benutting van uw filteroppervlak. Per circulatie kan in deze configuratie wel 4% zuivering plaats vinden.

Aanbevolen minimale filteroppervlak is 20% van de totale waterpartij

Aanbevolen pompcapaciteit is tussen de minimaal 50% tot max 250% van het vollume van de waterpartij per 24 uur.

Geen UV nodig, UV zelfs ontraden.

Het pakket bestaat uit de minimale bezetting voor een filter oppervlak van 1 vierkante meter

Let op!

Dit pakket bevat geen pomp noch substraat noch drainagebuis

Extra informatie

Small

3x Gele lis, 3x Kalmoes, 1x moerasvergeet-me-nietje, 1 beekpunge en 1 zegge